Aktivnosti u Centru ,,Ljubović“ u vrijeme izolacije

Svjetska pandemija korone je u velikoj mjeri usporila cijelu planetu, onemogućivši mnoge ustaljene svakodnevne aktivnosti. Život je naizgled stao, ali to nije slučaj sa našom ustanovom, korisnicima i našim predanim stručnim radnicima. Ni apsolutna izolacija, koja je uvedena u JU Centru „Ljubovic“, nije umanjila intenzitet rada i posvećenosti djeci, ali je i istakla ljudske i kolegijalne osobine svih, a sve u cilju omogućavanja što produktivnijeg trenutnog zajedničkog života zaposlenih i korisnika. Pokazalo se da samo solidarnost može omogućiti napredak, te da svi mogu i rado hoće, preuzeti brojne obaveze koje i nisu u opisu posla, ali jesu dio zajedništva i ljudskosti. Zaposleni u izolaciji su jedinstveno, bez podjele, kako tehničko osoblje, tako i vaspitači, brinuli o svakodnevnim potrebama djece, počevši od onih osnovnih kao što je ishrana i priprema obroka, održavanje higijene, preko svakodnevnog učenja i praćenja online nastave uz podršku, pa do organizacije i usmjeravanja slobodnog vremena.

U karantinskim uslovima sa djecom organizovane su brojne edukativne i sportske aktivnosti, kulinarske radionice, treninzi, a djeca su se zajedno sa zaposlenima upustila i u aktivnosti očuvanja i obnavljanja prostorija i dvorišta u kojem svakodnevno borave, kroz farbanje klupa, ocrtavanje ivičnjaka i farbanja dvorišnog mobilijara.

Smatramo da su u ovoj teškoj situaciji naši zaposleni, uprkos udaljenosti od svojih porodica i voljenih, pokazali veliki stepen solidarnosti, posvećenosti i ljudskosti i kroz svoj rad i ponašanje dali pravi primjer djeci.