previous arrow
next arrow
Slider

Još jedna radionica na temu ,,narkomanija”

Crna Gora, kada je riječ o narkomaniji, dijeli sudbinu regiona i proteklog vremena koje je za posljedicu imalo i nagli porast broja zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Iako je država usvojila strategiju za borbu protiv te pojave, konzumiranje narkotika uzima sve više maha, naročito među mladom populacijom, pa shodno ovome i među našim korisnicima.

Naša ustanova neprekidno preduzima aktivnosti u ovoj oblasti u cilju prevencije, tretmana i smanjenje štete. Kontinuirano se radi na podizanju svijesti korisnika o ovom problemu i njihovoj informisanost o štetnim posljedicama uzimanja narkotika.

Prethodne nedjelje sa korisnicima je realizovana još jedna u nizu edukativnih radionica na temu ,,narkomanija”. Radionica je imala u teorijskom dijelu za cilj da korisnici u grupnom radu, prodiskutuju o narkomaniji, zašto mladi uzimaju drogu, koje su karakteristike psihičke i fizičke zavisnosti, koje sve vrste droga postoje, kakvo je njihovo dejstvo i koje su posljedice rizičnog ponašanja.

Nakon prezentacije korisnici su imali priliku da čuju ličnu ispovijest momka, koji je uspio da pobijedi zavisnost od droge. Ispričao je svoju životnu priču zarobljene mladosti u alkoholu, kocki, marihuani, heroinu, ali i u povratku u novi život, u nadi da će njegova priča biti ohrabrenje. Poznata je praksa da u odvikavanju od narkomanije učestvuju bivši zavisnici. Da bi se izašlo iz začaranog kruga, osim povjerenja u terapeuta, podrške porodice i okoline, neophodan je i jak motiv koji skoro da uvijek nedostaje.

Ovo i jeste naša primarna misija da motivišemo i odobrovoljimo korisnike da ojačaju u sferi emocionalne i psihičke stabilnosti, te povrate sistem vrijednosti, kao faktore koji podstiču na zdrave stilove života.

Ovom prilikom zahvaljujemo se M.B., koji je iskreno i do kraja otvoreno iznio svoj životni put, sa naglaskom na to da je nakon punog tretmana u JU ,,Kakarutska gora” uspio da se vrati na pravi put.

Jezik

Pretraga